<   Palvelut

Kiimakontrolli ja progesteronimääritys

Kiimakontrollin sekä progesteronimääritysten tarkoituksena on määrittää oikea ajankohta luonnolliselle astutukselle tai keinosiemennykselle. Kun nartun ovulaatioajankohta on tiedossa, kasvattajalle suositellaan aikataulu astuttamiselle tai sovitaan aika keinosiemennykselle.

Kiimaseuranta aloitetaan yleensä kiiman seitsemäntenä vuorokautena. On kuitenkin muistettava että jokaisen nartun kiima on yksilöllinen, eli löytyy narttuja joilla esiintyy hyvin niukkaa juoksuvuotoa ja kiiman alku on silloin hankalampi todentaa.

Kiimakontrollissa eläinlääkäri arvioi kiiman ulkoisia oireita kuten nartun käytöstä, hävyn turvotusta sekä emättimen vuotoa. Ulkoiset oireet yhdessä emättimen irtosolunäytten (papa-näyte) sekä verestä määritetyn progesteroniarvon kanssa, kertovat parhaiten mistä kiimanvaiheesta on kyse. Vuotopäivien laskeminen voi joillakin yksilöillä toimia astutusajankohdan arvioinnissa. On kuitenkin muistettava että pelkästään esikiiman pituudessa on hyvin paljon yksilöllistä vaihtelua, jolloin astuttaminen noin kahdentenatoista juoksun vuorokautena ei todennäköisesti tuota toivottua pentuetta. Pelkästään esikiiman pituus voi nartulla olla jopa 21 vrk (keskiarvo 9 vrk), etenkin herkillä roduilla joilla kiiman eteneminen voi hidastua matkustamisen, näytteidenottojen tai liian aikaisten astutusyritysten takia.

Nartuilla esiintyy nykyään melko paljon emättimen virherakenteita jotka voivat pahimmassa tapauksessa estää luonnollisen astutuksen sekä alatiesynnytyksen. Tästä syystä suosittelemme etenkin ensikertalaisille nartuille emättimen rakennetutkimusta joka tehdään tähystämällä. Mikäli emättimen rakennetta ei tarkisteta, on riskinä keinosiemennyksen yhteydessä todettava rakennepoikkeavuus joka estää keinosiemennyksen.

Klinikallamme on käytössä tieteellisessä tutkimuksessa hyväksytty, laboratoriotason laite progesteronimäärityksiä varten (Siemens Immulite). Kyse ei ole niin sanotusta pika-laitteesta.
Progesteroni määritetään verinäytteestä ja määrityksen tulos saadaan saman päivän aikana.
Matalilla progesteroniarvoilla seuraavia näytteitä määritetään yleensä 2-3 päivän välein. Otamme tarvittaessa vastaan myös tuotuja verinäytteitä määritystä varten. Jos haluat tuoda meille verinäytteen, olethan ensin meihin yhteydessä.

Mikäli pitkä etäisyydet eivät mahdollista käyntiä klinikallamme ennen keinosiemennystä, olethan meihin yhteydessä niin suunnitellaan yhdessä kiimaseuranta. Tavoitteena olisi aina määrittää kaikki progesteroniarvot samalla laitteistolla, mielellään suunnilleen samaan kellonaikaan (eli kaikki arvot esimerkiksin aamuisin).

Kaikkiin meillä tehtyihin progesteronimäärityksiin kuuluu eläinlääkärin lausunto sekä suositus kiimaseurannan jatkosta. Asiakkaalle soitetaan henkilökohtaisesti määrityksen valmistuttua.
Haluatko lisätietoa?
Vastaamme yleensä nopeasti! Jos sinulla on kysyttävää, haluat tietää lisää tai haluat varata ajan, ota yhteyttä.

SOITA
045 4903 002

LÄHETÄ SÄHKÖPOSTIA
info@reprovet.fi
VARAA AIKA PROGESTERONIMÄÄRITYKSEEN