<   Palvelut

Spermapankki


Spermapankin avulla urosten spermaa voidaan kerätä ja pakastaa tulevaisuuden käyttöä varten. Luotettavilla, nykyaikaisilla nestetyppisäiliöillä pakastesperman säilyvyys on ikuista. Pakastetun sperman käyttö avaa lukemattomia hyötyjä koiranjalostukseen ja auttaa geneettisen monimuotoisuuden ylläpitämistä eri roduissa. Pakastespermaa voi lähettää ulkomaille jolloin matkustamisen tarve vähenee.

Yhtälailla suomalaiset koirankasvattajat voivat tilata valitsemansa uroksen pakastespermaa ulkomailta. Sperman siirtoa varten Reprovet lähettää oman nestetyppitankin noutamaan asiakkaan tilaaman sperman. Käytämme ainoastaan nykyaikaisia, uusia tankkeja jotka säilyvät kylminä valmistajan mukaan 3 viikkoa. Spermaa saapuu klinikallemme myös muiden toimitsijoiden tankeissa. Kertakäyttötankkien käyttöä emme suosittele lainkaan.

Tankin saapuessa klinikallemme, tankin lämpöytila tarkistetaan aina. Oleellista pakastesperman säilyvyydelle on että lämpötila pysyy alle -120°C. Kun lämpötila nousee tämän korkeammalle tapahtuu koiran spermassa peruuttamattomia muutoksia. Lämpötilan lisäksi kaikki siemenoljet tai viaalit tarkistetaan merkinnältään jotta voimme varmistua että asiakkaallemme on varmasti lähetetty hänen tilaamaansa urosta, sekä että olkimäärät täsmäävät ja lähetetyt oljet ovat ehjiä.
Mikäli sperman vastaanoton yhteydessä havaitaan puutoksia, olemme näistä heti yhteydessä sperman tilanneeseen henkilöön. Näin ollen mahdolliset virheet (esimerkiksi puutteet sperman mukana tulleissa lomakkeissa) saadaan nopeasti korjattua. Lopuksi ulkomailta saapuneet spermaoljet siirretään varsinaiseen säilytystankkiin jossa niitä säilytetään kunnes asiakas haluaa niitä käyttää. Asiakkaan kanssa tehdään säilössä olevasta spermasta säilytyssopimus.

Mikäli asiakas haluaa pakastaa uroksensa spermaa, sperma kerätään ja laatu arvioidaan. Laadun arvioinnin yhteydessä selviää suuntaa antavasti montako siemennysannosta ejakulaatista saadaan. Yhdellä keruulla saatavan kokonaissiittiömäärä vaihtelee. Kokonaissiittiömäärään vaikuttaa uroksen aiempi jalostuskäyttö, ikä, sairaudet, stressi ja lääkitykset. Suosittelemme aina käyttämään juoksuista narttu houkuttimena sperman keruissa, on sitten kyseessä pakastus tai laadun tarkistus. Sperma kerätään urokselta masturbaation kautta mikä voi olla etenkin ensikertalaisille yksilöille, laumanvartijoille tai herkille roduille hieman outoa. Uroksen seksuaaliveitin ollessa riittävä, kiimassa oleva narttu helpottaa tilannetta merkittävästi ja uroksen keskittymisen ollessa nartussa. Kiimassa olevan nartun läsnäollessa, uroksen kiihottuessa riittävästi, on ejakulaatin koko yleensä isompi.

Käynnin yhteydessä asiakkaan kanssa käydään aina läpi sperman laatu. Sperma näytetään asiakkaalle erilliseltä näytöltä jolloin mahdolliset poikkeavuudet on hyvä keskustella läpi. Käynnin lopuksi asiakkaan kanssa tehdään sperman säilytyssopimus.

Mikäli kerätyn ejakulaatin laatu on hyvä ja puoltaa pakastamista, sperma sentrifugoidaan ja laimennetaan. Sperman lämpötilaa lasketaan, sperma pakataan olkiin ja pakastetaan lopuksi nestemäiseen typpeen. Pieni määrä spermaa pakataan niin sanottuun "kontrolliolkeen" joka sulatetaan noin viikko pakastuksen jälkeen. Kontrollioljesta käy ilmi miten hyvin sperma on säilynyt läpi pakastusprosessin. Valitettavasti kaikkien urosten sperma ei siedä pakastamista. Kun sperman sulatuksen jälkeinen liikkuvuus on kontrollissa tarkistettu, täyttää eläinlääkäri spermanottolomakkeen valmiiksi ja allekirjoittaa sen. Spermanottolomakkeeseen merkitään suositus sperman käytöstöä, eli montako olkea per keinosiemennys. Klinikallamme puollamme noin 200 miljoonaa siittiötä isoille roduille, pienemmille noin 100-150 miljoonaa siittiötä/keinosiemennys.

Kun sperma lähetetään ulkomaille, lähetämme aina sperman lisäksi myös spermanottolomakkeen josta käy ilmi kaikki spermaan liittyvät tiedot. Nämä ovat oleellisia sperman ostavalle sekä keinosiemennyksen tekevälle taholle.
Reprovet ei myy tai välitä spermaa.
Haluatko lisätietoa?
Vastaamme yleensä nopeasti! Jos sinulla on kysyttävää, haluat tietää lisää tai haluat varata ajan, ota yhteyttä.

SOITA
045 4903 002

LÄHETÄ SÄHKÖPOSTIA
info@reprovet.fi